Ken de CO2-uitstoot van je wagen.

• De Federale Overheid stelde een module op die je toelaat te berekenen hoeveel je nieuwe wagen uitstoot... en wat je kan terugverdienen.


Rij zuinig en spaar het milieu dankzij de nieuwe CO2-gids

Datum: 11 december 2008

De vernieuwde 'CO2-gids van de auto' is uit. Deze gids helpt de consument in zijn zoektocht naar een nieuwe wagen en bevat de lijst met alle wagens die in september 2008 op de Belgische markt waren. Hun verbruik en CO2-uitstoot staan duidelijk vermeld. De consument ziet dus meteen welke modellen het zuinigst rijden en het leefmilieu het meest sparen. De gids is gratis te verkrijgen via elke concessiehouder en via de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De website www.energievreters.be/auto vult de gids aan. Op deze site kunt u het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van uw wagen berekenen. Ook kunt u er nagaan hoeveel een nieuwe wagen op lange termijn zal kosten.

Een aparte tabel in de gids toont de wagens met de kleinste CO2-uitstoot. Zo is meteen duidelijk op welke modellen een korting op factuur geldt, die onmiddellijk verrekend wordt bij de aankoop. De aankoop van een dergelijke wagen met een kleine CO2-uitstoot garandeert immers een speciale korting van 15 % of van 3 %, al naargelang de CO2-uitstoot van het model. Op die manier wordt een zuinige wagen extra voordelig. Zowel de gids als de website verlenen meer informatie over deze korting.

De gids benadrukt het graag: dankzij de korting is een zuinige wagen niet alleen voordeliger bij de aankoop, hij doet de consument ook nog eens behoorlijk wat geld besparen aan het tankstation. En bovendien vaart ook het milieu er wel bij. Want een wagen die minder CO2 uitstoot, helpt in de strijd tegen luchtvervuiling en klimaatverandering.

De gids is gratis te verkrijgen bij garagisten of concessiehouders en kan rechtstreeks besteld worden via de website www.energievreters.be/auto of via het nummer 02 524 97 97.